Türkiye'de ve dünyanın birçok ülkesinde "temel mühendislik" adı verilen bazı kalıplaşmış dersler vardır. Bu dersleri, hangi mühendislik olursa olsun almak zorundadır. Örneğin; Calculus 1-2, Fizik 1-2, Genel Kimya, İngilizce 1-2, Teknik Resim, Termodinamik, Bilgisayar Programlama 1-2, Ekonomi, Diferansiyel Denklemler... Bu dünya geneli böyledir. Türkiye'deki mühendislik eğitim müfredatında ek olarak Türk Dili 1-2, Atatürk İnkılapları ve Türk Tarihi 1-2 dersleri vardır. Gıda mühendisliği de bir mühendislik dalı olduğuna göre bu tip dersleri almak zorundadır.
İstisna olarak bazı mühendisliklerde fakülteleri gereği bazı dersler açılmıyor olabilir. Bu tamamen fakülte ile ilgili bir durum ama nadiren yaşanır.
Şöyle de bir durum var ki 4 sene için öğretilen her ders iş alanında kullanılmaz. Yani bazı derslerin amacı bize mesleğin inceliklerini öğretmek değil; beynimizi geliştirmeyi,
pratik düşünebilmeyi öğretmektir. Temel mühendislik derslerinin amacı mühendis gibi düşünebilmeyi öğretmektir.
Teknik resim, gıda mühendisleri için mesleğini icra ederken çoğunlukla kullanılmıyor. Ancak bu dersin amacı bu dersi alanlara aynı zamanda 3 boyutlu düşünebilmeyi öğretmek. Bilgisayar Programlama adı altında gösterilen MATLAB ise sonuçta bir yazılım dili. Yazılım ise sistematik, planlı düşünmeyi öğretir. MATLAB dersinin verilmesindeki amaç bu. (Henüz Termodinamik dersi görmediğim için bu ders ile alakalı neyi öğretmeyi amaçladığını bu dersi aldıktan sonra güncelleyeceğim.)
Umarım yanlış kalıplaşmış düşünceleri kaldırabilmişimdir. Çünkü bu bölüme başlamadan önce benim de bu tarz yanlış düşüncelerim vardı. Amacım bu yanlışları düzeltmek... Ayrıca burada bölümümü yüceltme gibi bir amacım yok. Bana göre her meslek önemlidir, ciddi tecrübe ve eğitim gerektirir. Sonuçta hep söylendiği gibi: Ne olursan ol ama en iyisi ol!
Okuduğunuz için teşekkür ederim, mutlu günler!
Gıda fabrikalarının yerleşim planının tasarımında bir gıda mühendisininde desteği mutlaka olmalıdır. Dünyaca kabul görmüş kalite standartlarında örneğin BRC gibi proses tasarımı da önem arz etmektedir. F;brika yerleşimi ürünü olabildiğince en az hareket edecek şekilde dizayn edilmeli ki kontaminasyon riskleri azaltılsın.
YanıtlaSilDeneyimli bir gıda mühendisi olarak bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. :)
SilBlog keşif etkinliğinden geliyorum.Tabi ki takipteyim :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Hoşgeldiniz! :')
SilMühendislik zor ama keyifli olmalı :)
YanıtlaSilZor ama meraklı bir mühendislik öğrencisi iseniz daha zor. :) Ama çok keyifli, inkar edemem. :)
SilArada saçmalamak lazım blogunu keşif etkinliğinden geliyorum, ve sizi takibe aldım. bende beklerim, sevgiler...
YanıtlaSilwww.soslubadem.blogspot.com.tr
Teşekkür ederim, hoşgeldiniz. Uğruyorum hemen. :)
SilSevgiler...