GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSİ KİMDİR & NE İŞ YAPAR?


Selamlar! Biliyorsunuzdur belki, gıda mühendisliği öğrencisiyim. Instagram üzerinden bana çok soru geliyor bu konu hakkında. Dersler nasıl, çalışma alanı nasıl, devlete atanabilme durumu nasıl gibi... Ben de tek tek herkesin sorusunu cevaplandırmaktansa bu yazıya yönlendiririm hem de detaylıca bilgi vermiş olurum diye düşündüm. Tercih döneminde de sizin için belki alternatif bir fikir oluşturması adına yararlı olur diye umuyorum.


Gıda Mühendisliği Nedir?

En genel tanımı ile,

Gıda mühendisliği; fizik, kimya, biyoloji ve uygulamalı matematik gibi temel bilimler ile temel mühendislik bilgilerini kullanarak bunları tasarım, ekonomi, beslenme ve yaşam bilimleri ile ilişkilendirerek gıda sanayine yeni açılımlar sunan, yeni ürün ve yöntemler geliştiren, toplumun genel ve özel beslenme problemlerine çözümler üreten bir mühendislik dalıdır.

Gıda Mühendisi Kimdir?

  • Gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadar olan tüm süreçlerde sağlığa uygun, güvenli ve kaliteli gıda üretilmesi
  • Gıda üretim teknolojilerinin geliştirilmesi
  • Gıda maddelerinin ambalajlanması ve depolanması, üretilen gıdaların kalite kontrollerinin yapılması
  • Gıda alanında araştırma-geliştirme(AR-GE) faaliyetlerinin yürütülmesi
konularında görev ve sorumluluk alan kişidir.

Gıda Mühendisinin Temel Görevleri Nelerdir?

  • Beslenme değeri yüksek ve sağlık açısından güvenli besinlerin üretilmesini sağlamak
  • Gıda işlemede biyokimyasal, teknolojik ve ekonomik değerlendirmeleri yaparak yeni işleme teknikleri ve yöntemleri geliştirmek
  • Gıda hammaddelerini değerlendirmek, gıda kaynak savurganlığını önlemek, nitelik ve nicelik yönünden korunmasını sağlamak
  • Atıklardan yeni gıdalar üretmek
  • Hammaddeden çok yönlü yararlanma ve böylece çeşitliliğini artırmaktır.
Mesleki tanımları verdikten sonra biraz da eğitimi hakkında bilgi vermek istiyorum. 

Gıda mühendisliği genellikle 2 fakültede bulunur. Birisi ziraat diğeri mühendislik. Ziraat fakültesindeki gıda mühendisliğinde daha çok ziraat köklü bir eğitim verilirken mühendislik fakültesinde teknik bir eğitim verilir. Siz gıda mühendisliği okumak istiyorsanız hangi açıdan kendinizi geliştirmek istiyorsanız o fakültede bulunan üniversiteyi tercih etmelisiniz.

Dersler hakkında bilgiyi daha önce vermiştim. Bu yazımdan öğrenebilirsiniz. 

Biraz da iş olanaklarından bahsetmem gerekirse tüm mühendislik dallarındaki gibi çalışabileceğiniz 2 yer mevcut. Devlet ve özel sektör.

Devlette gıda mühendisi açığı pek olmuyor doğruyu söylemek gerekirse. Ataması da zor ve KPSS'den 90 üstü puan alarak atanabiliyorsunuz genelde.

Özel sektörde ise çalışma imkanı çok daha fazla. Çalışabileceğiniz çok yer mevcut. Gıda bulunan her işletmede gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğu var artık. Fırınlar, restorantlar, marketler, oteller, gıda fabrikaları... 

Maaşlar özel sektörde maalesef düşük. 1200-1500 arası başlangıç maaşları. Kıdemlendikçe daha da artıyor tabii. Ayrıca çalıştığınız işletmenin türüne bağlı olarak birden fazla işletmede yasal bir şekilde çalışabiliyorsunuz.

Özel bir durum olarak bazı özel firmalarda çok da iyi maaşlarla işe başlayabilme imkanınız var. Eğer iyi seviyede bir İngilizce, ek olarak orta-iyi seviyede bir dil, iyi bir not ortalaması, iyi bir üniversite, iyi staj firmaları, kendinizi geliştirmek için bulunmuş olduğunuz seminerler, kurslar, sertifika programları, gönüllülük projeleri, özel yetenekleriniz... gibi sebeplerden kaynaklı bu tip iyi firmalarda çalışarak 3.000 TL civarı maaşlarla da işe başlayabilirsiniz.

İşin özü tamamen kendinizi geliştirmekte. Hangi bölümü okuduğunuzun bir önemi yok. Üniversite hayatını sadece eğlenceye adamış birini tabi ki hiçbir firma istemeyecektir. Sürekli ders çalışmış asosyal birini de işe alırken tereddüt edecektir. Her şeyi kararında götürdüğünüz sürece zaten başarılı olursunuz.

Umarım gıda mühendisliği ile alakalı kafanızda bir fikir oluşturabilmişimdir. 

Tercihiniz ne olursa olsun sizin için en iyisi olsun.

Mutlu günler!

10 yorum :

  1. Gıda Mühendisliği bence henüz ülkemizde tam olarak hak ettiği yeri kazanamamış mesleklerden. Zamanla popülaritesi artacaktır diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son derece haklısınız. Ama malesef ne bu bölümü okuyanlar, ne işveren kimse bunu önemsemiyor. Zamanla artar mı bilmiyorum ama en azından çabalıyorum.

      Teşekkürler yorumunuz için. :)

      Sil
  2. Bir gıda mühendisi olarak yolun açık olsun diyorum ve bu yayındaki ilk yoruma sonuna kadar katılıyorum. asla hakettiğimiz yerde değiliz maalesef! :( Umarım her şey istediğin gibi olurrr ;) bu arada sevgili Deep aracılığı ile geldim bende seni beklerimmm :) sevgiler sana kocamann...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiim. :')
      Maalesef ama ben de bu blogta biraz da olsun bilinçlendirmeye, farkındalık yaratmaya çalışıyorum işte. :)
      Uğrayacağım, benden de kocaman sevgiler. :')

      Sil
  3. Yemek mi yapıyorsunuz diyenlere güzel bir cevap olmuş.Twbrikler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimden geldiğince mesleğimle alakalı insanları bilinçlendirmeye çalışıyorum. Bu konuda da yardıma ihtiyacım var tabi. Paylaşarak, birilerine anlatarak bu yalan yanlış düşünceleri ortadan kaldırmak biz gıda mühendisleri ve tüm mühendislerin görevi.
      Teşekkür ederim. :)

      Sil
  4. gıda, devlette de özelde de rahat iş bulursun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani devlette değil de özelde kısmen rahat. Böyle demek de bana doğru gelmiyor, verilerle konuşmak daha iyi sank,. Teşekkürler yorumun için. :')

      Sil
  5. Bloğunuzu keşif etkinliğinden buldum çok ama çok sevindim neden mi çünkü meslektaşım sınız.
    Bende 2010 mezunu bir Gıda mühendisiyim. Aktif olarak 7 yıldır özel sektörde kalite departmanında çalışıyorum. 7 yılın verdiği tecrübeyle naçizane bu yazıyla ilgili ufak bir yorum da ben yapmak istedim. Sektörde iş bulmanın en önemli kuralı ingilizce. Birçok kurumsal firmada çalışan arkadaşım var hepsinden aynı cümleyi duyuyorum ingilizce bilen gıda mühendisi arıyoruz. Özellikle yeni mezun olduğunuzda ingilizce size çok avantaj sağlayacak. Maaş konusuna gelince kendinizi geliştirdiğiniz de o iyi alan mühendislerin aldığı dediğiniz rakamın rahat iki katına kadar çıkabilirsiniz. Yolunuz açık olsun sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel, ben öğrenciyim henüz ama bence gıda mühendisi bloggerlar olarak insanları mesleğimizle alakalı bilinçlendirmeliyiz diye düşünüyorum. Tecrübeleriniz benim ve diğer gıda mühendisliği öğrencileri için çok önemli. Teşekkür ederim yorumunuz ve değerli bilgilerinizi paylaştığınız için. :)

      Sil

My Instagram

Copyrighted © Engineering Vibes | Mühendislik öğrencisinden bi' şeyler. Bu blog engineeringvibes tarafından aşkla tasarlandı!