Biliyorsunuz ki ülkemizde bazı web sayfalarına erişim engeli var. Bazen bu tip erişim engelleri doğru bir karar olabilirken bazıları da bana kalırsa "ne gerek vardı" dedirtiyor.
Başta biz öğrenciler olmak üzere birçok insanın bilgi avına çıktığı web sayfası Wikipedia idi. Maalesef bu dev internet kütüphanesi gibi önemli bilgi kaynaklarına erişemiyoruz. Bu sadece bir tanesi, daha bunun gibi birçok örnek var.
İlk olarak VPN'in ne olduğundan bahsedeyim.
VPN, Virtual Private Network yani Sanal Özel Ağ anlamına gelmektedir. VPN sayesinde bulunduğumuz konumun dışında, şifreli bir şekilde başka bir konum üzerinden internete bağlanmış oluruz.
Basit bir şekilde anlatacak olursak sizin konumunuz Ankara,Türkiye iken Hamburg,Almanya üzerinden VPN sayesinde internete bağlanabilirsiniz. Bu sayede Türkiye'de erişim engeli bulunan bir web sayfasına Almanya üzerinden bağlanmış olursunuz.
Bu hizmet genelde ücretlidir. Birçok VPN hizmeti veren servisler var. Ücretleri ise aylık 10 ila 20 lira arasında değişebiliyor.
Opera, bir süre önce tarayıcısı üzerinden ücretsiz bir şekilde VPN hizmeti vermeye başladı. Bu sayede VPN için herhangi bir ücret ödemeden Opera sayesinde erişimi kısıtlanmış web sayfalarında gezinebiliyoruz. Ayrıca güvenli de.
Şimdi size bu işlemden bahsetmek istiyorum.
Öncelikle yapmanız gereken şey Opera Tarayıcı Web Sayfası üzerinden OperaSetup.exe dosyasını indiriyoruz. Ardından tarayıcı kurulumunu yapıyoruz.
Kurulumdan sonra VPN'i aktif etmek için Menü>Ayarlar>Gizlilik ve güvenlik>VPN kısmına geliyoruz.
Bu kısma geldikten VPN'i etkinleştirin seçeneğine tıklıyoruz.
VPN aktifleştikten sonra Yeni Sekme açın. VPN artık aktif. Şimdi bağlanacabileceğiniz alternatif kaynakları göreceksiniz.
En uygun konumda Türkiye civarında ve hızlı interneti olan bir yer bağlanır. Benim için uygun olan konum o an için Amsterdam'mış.
Konum seçerken Türkiye'den çok uzak olmamasına dikkat edin. Yoksa internet hızınız yavaş olabilir. Genellikle Almanya'yı seçmenizi öneririm.
Artık erişimi engellenmiş web sitelerine böylelikle erişebiliyoruz.
Umarım işinize yarar bir bilgi olmuş.
NOT: Bu yeni gelen bir özellik değil. Ben belki bilgisi olmayan birisi varsa diye bilgilendirmek istedim.
Teşekkürler. Kullanacağım.
YanıtlaSilRica ederim. İşinize yaraması dileğimle. :)
Sil