POSTACI KAPIYI ÇALMAYACAK (AVA DELLAIRA) | KİTAP YORUMU

Merhabalar! Yine bir kitap daha okudum ve size biraz kitaptan bahsetmek istedim. Bu seferki kitap: Postacı Kapıyı Çalmayacak.
"Size bu mektupları yazmaya başlayınca kendi sesime kavuştum. Sonra bana yanıt veren bir ses duydum. Bir şarkının farklı tınlayışında, bir filmin hikâyesinde, kaldırımdaki çatlakta açan bir çiçekte buldum yanıtı. Bir pervanenin kanat çırpışında, dolunaya dönen ayda... Yeryüzünde bu mektupları gönderebileceğim bir adres yok. Öldüğünüzü biliyorum ama sizi duyuyorum. Hepinizi duyuyorum. Buradaydık, bunun bir anlamı var, diyorsunuz.Kısa süre önce ablasını kaybeden Laurel, onun nasıl öldüğünü bilen tek kişidir ve bu sırrı kimseyle paylaşmamasının bir nedeni vardır. Onu bu karanlıktan çıkaracak yardım eli, hiç beklemediği bir yerden gelir. Genç kız okulda verilen bir ödevle mektuplar yazmaya başlar. Bu mektupların ortak noktası ise erken yaşta hayata veda etmiş, onun için anlamı olan Amy Winehouse ve Kurt Cobain gibi ünlü isimlere yazılmasıdır. Zaman geçtikçe bu duygu yüklü mektuplar hem ablasının ölümü üzerindeki sır perdesinin aralanmasına hem de Laurel'in kendine bir yol çizip yetişkin bir bireye dönüşmesine yardımcı olur.(Tanıtım Bülteninden)"
Konusu: Ablasını yeni kaybetmiş, bu kaybın ardından zaten dağılmış olan ailesinin daha dağılmış olmasının verdiği psikolojik travmalar sonucu liseye yeni başlayacak olan bir kızın içsel dramı.

Kitap, tanıtım bülteninde de belirtildiği gibi bir dizi mektuptan oluşuyor. Zamanında ablasıyla birlikte dinlediği şarkıcılara, filmlerini izlediği oyunculara, yazar/şair kişilere ancak şu an hayatta olmayan ünlülere yazılan mektuplar bunlar. Onlara hayatındaki kişileri, olayları ve hislerini anlatıyor. Aslında her şey İngilizce öğretmeninin verdiği "ölü birine mektup" konulu ödeviyle başlıyor. Bunun ardından Laurel ilk mektubu yazmaya başlıyor ve gerisi geliyor.

Yorumuma gelecek olursak tam bir genç edebiyat romanı. Yani 12-18 yaş arası gençlere hitap edebilecek bir kitap. Ben de 20lerinde, yaşını başını almış, ergenliğini atlatmış genç bir yetişkin olunca beni haliyle sarmadı. Bu sebeple biraz sıkılarak okudum. Kitapları yarım bırakmayı sevmediğim için ve belki sonlarına doğru açılır diye düşündüğüm için okumaya devam ettim. Ancak sıradan, tahmin edilebilir bir finali vardı. Hani şu mutlu sona bağlanılanlardan... Yani pek beğendiğimi söyleyemeyeceğim.

Önerir misin diye soracak olursanız eğer ergenliğe yeni giren biriyseniz veya öyle birine hediye edecekseniz neden olmasın? Kendini arayan, hayatındaki parçaları birleştirip bunları kabullenen birini anlatıyor. Kısmen açık görüşlülüğü de empoze edebilir. Şiddetle tavsiye etmem ama bu yaş grupları için okunsa fena olmaz.

Puanım: 2/5

Keyifli okumalar!

4 yorum :

  1. Şu sıralar Posta Kutusundaki Mızıkayı okuyorum. O da mektup tarzında. Hububatsın sevdim. Bu kitabı da not alıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kitabı ben okumadım. Ama not aldım, teşekkürler. :)

      Hububat ne anlama geliyor onu tam çözemedim. :D

      Sil
  2. Teşekkür ederim öneri için, sevgiler :)

    YanıtlaSil

My Instagram

Copyrighted © Engineering Vibes | Mühendislik öğrencisinden bi' şeyler. Bu blog engineeringvibes tarafından aşkla tasarlandı!