THE SOCIAL NETWORK | FİLM YORUMU

Merhaba, film yorumu kategorisine başlıyorum. Bunu da beğeneceğinize eminim.



T ürkçe çevrimi "Sosyal Ağ" olan The Social Network, 7.8 IMDB puanlı, 2010 Amerika yapımı bir biyografi filmi. 2 saat süren bu filmin genel konusu Mark Zuckerberg'in günümüzün en popüler sosyal medyası olan Facebook'u nasıl geliştirdiğiyle ilgili. Üniversite yılları, aşk hayatı, arkadaş ilişkileri ve Zuckerberg'in kafasındaki düşünceler gibi oldukça farklı açılardan derlenmiş bir işlenişi var.

Konuyu biraz daha detaylı öğrenmek isterseniz şöyle anlatayım. 2003 senesinde bir akşam, Harvard Üniversitesi öğrencisi ve bilgisayar programcısı Mark Zuckerberg (Facebook'un kurucusu), bilgisayarının başına geçer ve yeni bir fikir üzerine çalışmaya başlar. Çılgın içerikli blog sayfası ve uygulamaları sonucunda kısa sürede global seviyede sosyal ağ oluşturacak ve bir devrim yaratacaktır. Ancak başarı Zuckerberg'i kişisel ve yasal karmaşalara doğru sürükler.

Film aslında tek bir sahneden ve ona bağlı alt sahnelerden oluşuyor. Yani asıl sahne Mark Zuckerberg, ortağı ve davacı diğer üç üniversite arkadaşının ve avukatların bulunduğu bir oda. Facebook için açılan davaların çözümlenmesi sırasında geçmişteki olaylara flashback yapılarak olay izleyicilere anlatılmış. Yani sıralı gelişen bir anlatım söz konusu değil. İlk başta adapte olmakta zorluk çeksem de kötü bir işleniş değil bence.

Gerçek hayatında öyle mi bilmem ancak filmde Zuckerberg o kadar hızlı konuşuyor ki altyazıyı okurken ciddi zorluklar çektim. Bunu bilerek başlayın filmi izlemeye.

Oyunculara ve oyunculuklarına da değinmek gerekirse Mark Zuckerberg ve Jesse Eisenberg birbirlerine gerçekten benziyorlar. Güzel bir uyum yakaladıklarını söylemeliyim. Oyunculuklar da güzeldi bana göre. Çok yakından tanıdığımız Justin Timberlake de kadro içerisinde. 

Filmin finali ayakları yere basan bir final olmadı bence çok sıradan bağlanıldı. Gerçi böyle bir konusu ve biyografi olan filmlerin sonu ne kadar çarpıcı olabilir bilmiyorum ama bence es geçilmiş gibiydi. Olayın gerçek hayattaki karşılığını vererek bitirmek havada bırakmak olmuş.

Özetle The Social Network, izlenebilir bir film. Vakit kaybı değil, boş vakti değerlendirmek  için ideal. 1-5 arası puan vermek gerekirse 3,5 verebilirim. 

Hepinize iyi seyirler!













4 yorum :

  1. Zuckerberg Facebook'u kurarak başımıza dert açtı.Bağımlı olduk hepimiz.Faydaları da var ama zaman kaybı bence.Bu filmi izledim.Tavsiye ederim özellikle mühendislik okuyanlara .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz da kullanım alanına bağlı. Eğer yararlı alanlarda kullanıldıysa nimet bile denebilir. Ama Zuckerberg'in hakkıyla bu işi başarmadığını görüyoruz. Hayal kırıklığına uğradım aslında. Ama güzel film. Sağol yorum için.

      Sil
  2. Bu filmden ilham alarak şuanda bir projem var Gerçekten Olayı iyi iza edilmiş bir film tavsiyen için de teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlham verebilmesi çok güzel bir şey. Ben teşekkür ederim. :)

      Sil

My Instagram

Copyrighted © Engineering Vibes | Mühendislik öğrencisinden bi' şeyler. Bu blog engineeringvibes tarafından aşkla tasarlandı!