ÖĞRENCİYKEN PARA KAZANMAK


Ah öğrencilik, öğrencilik... Makarna, sandviç, hazır çorbalı günler...

Öğrencilik dönemlerinde insanın ne kadar paraya ihtiyacı olduğunu bilirsiniz. Aileye daha fazla yük olmamak için sabahları çalışıp akşamları derse giden veya tam tersi şeklinde okumaya çalışan bir sürü insan var. Bu yüzden benim gibi öğrenciler için belki cep harçlığı çıkaracak belki de ciddi paralar kazanabileceği iş önerisi vermek istedim.

1. Grafik Tasarımcısı

Bazen şirketler, küçük işletme sahipleri ve diğer kişiler web sitesi banner'ı, şirket logosu veya diğer grafik ürünlerini tasarlayacak birilerini arayabiliyor. Adobe Photoshop veya Illustrator gibi programlara hakimseniz freelance olarak bu işten ufak tefek cep harçlığınızı çıkarabilirsiniz. Eğer bu işten ciddi paralar kazanacak duruma gelirseniz özgeçmişiniz için önemli bir özellik olacaktır.

2. Freelance Programcı


Bu işi yapabilmeniz için tabi ki biraz bilgi birikiminizin olması gerekiyor. En azından bir  yazılım diline hakimseniz sizin için her zaman iş var demektir. Özellikle Android uygulaması geliştirip GoogleMarket'e yükleyerek kendi uygulamanızdan para kazanabilirsiniz.

3. Bloggerlık (Blog Yazarlığı)

Wordpress ve Blogger gibi platformlarda blog yazarlığı yaparak para kazanmanız mümkün. Ancak tahmin edildiği gibi kolay değil. Eğer gerekli ilgiyi ve özeni blogunuza gösterirseniz Google veya reklam işbirliklerinizden para kazanabilirsiniz. Ayrıca içerik üreticisi olarak da bazı platformlarda ürettiğiniz içerik başına para kazanabilirsiniz.

4. Dizi/Film Çevirmenliği

Eğer iyi seviyede bir dil biliyorsanız ki özellikle İngilizce'ye hakimseniz yabancı dizilerin veya yabancı filmlerin yayınlandığı sitelerde dizi/film çevirmenliği yapabilirsiniz. Çevirdiğiniz dizi veya film başına ücret alırsınız. Bunu yapabilmek için de video üzerinde altyazının nasıl oluşturulduğunu bilmeniz gerek.

5. Çevrimiçi Ders Verme

YGS-LYS(800. kez adı değişerek YKS oldu evet) müfredatına yönelik üniversite öğrencilerinin oluşturduğu bazı kurs platformları var. Yine birtakım yazılım bilgisine dayalı Udemy gibi platformlarda ders verip, kurs başına para kazanabilirsiniz.

6. Broşür/İlan Dağıtıcısı

Kampüs içerisinde veya farklı kurumların el ilanlarını dağıtarak günlük masraflarınızı çıkarabilirsiniz. Bunun için çevreye veya biraz araştırma yapmaya ihtiyacınız var. Bu işi yaparken enerjik olun ve gülümsemeyi unutmayın!

7. Eşya Taşıma İşleri

Eve çıkan öğrencilerin en büyük sorunu tabi ki eşya taşımak... Bunun için birilerine ihtiyaç duyuluyor. Sürekli bir iş olmasa da 3-5 kuruş kazanma adına çalışılabilir. Güç, kuvvet gerektirdiği için erkeklere yönelik bir iş.

8. Üniversitede Çalışmak

Çoğu üniversitede olan "kısmi zamanlı çalışma" ile kütüphane veya yemekhane gibi üniversite içinde part time çalışarak para kazanabilirsiniz. Bu işlere genelde torpil ile alındığını duydum ancak ne kadar doğru bilemiyorum. Yine de bir başvurmanızda fayda var.

BONUS: Sokakta Çalmak


Eğer gitar gibi enstrüman çalma yetenekleriniz varsa neden olmasın? Justin Bieber'ı Justin Bieber yaptıysa size de birkaç paket makarna alacak parayı kazandırır herhalde. Şaka amaçlı listeye ekledim ama değerlendirmeye alıp almamak size kalmış.

Bir yandan eğitim alıp bir yandan para kazanmak elbette zor bir iş. Ancak imkansız değil. Hem böylelikle iş hayatına ufaktan atılıp öğrenmiş oluyoruz. 

Size önerebileceğim ek işler bunlar. Eğer sizin de farklı fikirleriniz varsa yorum bırakırsanız mutlu olurum. 

Hepinize mutlu günler!

23 yorum :

  1. Justin bieber'in bir zamanlar sokak calgisi oldugunu suanda yazindan ogrendim😀🙈Mc Donalds ve Burger king de part time kasiyerlik yapmakta ogrencilere para kazandiran seyler siralamasina girer bence.🙌

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de rastgele öğrendim desem? :D
      Aslında evet sayılabilir. Bir sonraki listeye onu da dahil edeyim o zaman. Teşekkürler. :)

      Sil
  2. Ne güzel bir paylaşım olmuş :) öğrenci olan yanında ek iş arayan herkes değerlendirebiir :) blogunuzuda yeni keşfettim :) takibe alıyorum blogum ilginizi çekerse banada beklerim sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz o zaman! :) Uğruyorum hemen, teşekkürler.
      Sevgiler. :)

      Sil
  3. Güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. faydalı olmuş teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. İçerik çok güzel ama ben beceriksizim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa olur mu öyle şey, mutlaka senin de yapabileceğin birkaç iş vardır. :)

      Sil
  6. Güzel öneriler olmuş. Marketlerde ürün tanıtımı yapanlar da var. Aklıma gelmişken ekleyeyim dedim. Zor iş okurken çalışmak. Ama imkansız değil. Zevkli hale gelebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Evet, onları unutmuşum. Bir dahaki listeye onu da ekleyeyim. :)
      Zor tabi ki okurken çalışmak ama bazen ihtiyaç oluyor işte. :)

      Sil
  7. Cok ıyı guzel seyler mevcut burada. Ogrencının calısabılecegı her yerı soylemıssın. Yesekkur ederız🙈☺️Bu arada blok keşif etkinliğinden geliyorum ben de beklerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim :))
      Tabi ki hemen uğruyorum, hoşgeldiniz! :)

      Sil
  8. Toplantı kokteyl vb organizasyonlarda garsonlukta olabilir.Organizasyon şirketleri ihtiyaç oldukça çağırıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu unutmuşum gerçekten. 2. yazıya dahil edeyim. Teşekkürler! :)

      Sil
  9. heey bir de düğün gibi organizasyonlarda yer göstermek işi vaar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya onu dahil etmeyi unutmuşum, daha doğrusu aklıma dahi gelmemiş. :D 2. yazıya dahil etmeye karar verdim :)

      Sil
  10. Evet bloggerlık yaparak sakız parası çıkarılabilir =D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa öyle deme ama. İçerik üreticileri iyi para kazanıyor :D

      Sil
  11. Size göre en iyi para kazanma yöntemi nedir? Yazılım Adsense vb kazanmaya çalışıyorum ancak adsenseden çok az gelir elde ediyorum.

    YanıtlaSil

My Instagram

Copyrighted © Engineering Vibes | Mühendislik öğrencisinden bi' şeyler. Bu blog engineeringvibes tarafından aşkla tasarlandı!