ÖĞRENCİLER KISA TATİLLERİNİ NASIL VERİMLİ GEÇİREBİLİR?

Merhaba, hazır birçok öğrenci tatil dönemine girmişken böyle bir yazının blogumda olmasını gerekli gördüm. Hemen başlayalım.

İlk olarak tatilinizin uzunluğunu belirleyerek bir planlama yapın. 3'te 2'si için plan yapmaya başlayın. Yani 15 günlük tatiliniz varsa sadece 10 günlük verimli geçirme planı hazırlayabilirsiniz. 5 günlük bir süreyi kendinize ayırıp kendinizle vakit geçirmek için kullanmak yoğun ders/sınav dönemini üzerinizden atmak için kullanılabilir. Amaç tatilde kendimizi sıkmadan yapmak istediklerimizi veya yapmak zorunda olduklarımızı yerine getirmek.

Bilgisayar Programları/Programlama Dilleri

Akademik ve mesleki hayatınız için öğrenmeniz gereken bilgisayar programları (MS Office, MatLab, Solidworks vs.) ya da bilgisayar programlama dilleri (Python, C, Java vs.) varsa bunları Youtube, Udemy veya kitapları kaynak olarak kullanarak bir çalışma programı hazırlayıp başlayabilirsiniz. 

Akademik Gelişim

Belki de ders döneminde öğrendiğiniz ama unutmamanız gereken bilgiler olabilir. Bunlara günlük 1-3 saat civarında vakit ayırarak çalışmalar yapabilirsiniz. Önünüzdeki diğer dönem için hazırlık olmasını istediğiniz bir veya birkaç dersi seçip  bunlar için günlük kısa çalışmalar yapabilirsiniz.

Yabancı Diller

Öğrenmek istediğiniz dil için internet üzerinden bir kaynak bularak veya kitaplardan faydalanarak dil öğrenmek için her gün pratik ve teorik çalışmalar yapabilirsiniz.

Örnek olarak günlük planınızda "Her gün 1 saat İngilizce çalış" veya süreyle sınırlandırmadan konu olarak "Duolingo üzerinden Plurals ve Adjectives derslerinin tümünü bitir" gibi bir madde oluşturup bunun üzerinde çalışmalar yapabilirsiniz.

Konular Üzerinde Araştırma/Proje Oluşturma

Bazen akademik bazen de sadece merak edip öğrenmek istediğimiz konular üzerinde araştırma yapmaya ihtiyacınız olabilir. Bu bir insanın hayatını araştırmak, bir görüşün/dinin araştırılması, bir cihazın çalışma prensibi vs. olabilir. 

Ürettiğiniz bir fikriniz vardır ve bunun için bir proje oluşturmak istiyorsunuzdur ama dersler yüzünden vakit bulamıyorsunuzdur. Bu tatil tam da bunun için gerekli bir süre değil mi? Projenizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Bunun için de Yabancı Diller kısmında bahsettiğim gibi alt konulara ayırarak ya da süre belirleyerek çalışmalar yapabilirsiniz.

Kültürel Gelişim

Kabul edelim, hep meslek hayatımız veya okul hayatımız adına bir şeyler yapmak zaman zaman bunaltıyor. Böyle hissettiğimiz zamanda bize keyif veren ama aynı zamanda geliştiren şeyler yapmak da mümkün. Konsere, sinemaya, tiyatroya gitmek; kitap okumak, film-dizi gecesi/günü yapmak gibi... Bunların da bizi geliştirdiğini unutmamak gerek.

Fiziksel Gelişim

Kültürel, akademik ya da  mesleki gelişim kadar önemli olan bir şey daha... Günlük egzersiz, yürüyüş, koşu için daha çok vakit ayırabilirsiniz. Vize, final döneminde edindiğimiz düzensiz beslenme için bir detoks olarak bu tatili kullanıp daha sağlıklı beslenmeye çalışabilirsiniz.

Sosyal Gelişim

15-30 gün boyunca kendi kendimize vakit geçirecek değiliz elbette. Ailenizle, arkadaşlarınızla, akrabalarınızla mümkün olduğunca vakit geçirip birlikte bir şeyler yapabilirsiniz.

Halledilmesi Gereken İşler

Hepimizin belediye binalarıyla işleri oluyor. Ve hepimiz devlet dairelerinde işlerimizi halletmeyi sıkıcı buluyoruz ama yapmak zorundayız. Ertelemeyi erteleyerek bu işleri halletmeye başlayabilirsiniz. Pasaport çıkarmak, ehliyet-kimlik değişimi yapmak ya da staj firması bulmak vs. gibi işleri günlük planınızda parça parça yaparak bu zorunlulukları azaltıp tamamen bitirebilirsiniz.

Hobilerinize Vakit Ayırmak

Oyun oynamayı seven birisinizdir, enstrüman çalmak hoşunuza gidiyordur ya da yemek yapmak ya da örgü örmek ya da benim gibi blog yazmak... Ya da hiçbir şey yapmadan uyumak... Bunlar için de elbette vakit ayırmalısınız. Tabi ki her güzel şeyin kısacık olması gibi bunu da tüm gün yapmak bizi tembelliğe sevk edebilir. Bu yüzden günlük kısa zaman dilimlerinde kendimizle de ilgilenmek bizi dinlendirir. Ama beyin tembelliği çok sevdiği için bunu alışkanlık edinmemek gerekiyor. 

Umarım keyifli ve yararlı bir yazı olmuştur.

Verimli tatiller!

10 yorum :

  1. dil çalışması iyi olur

    YanıtlaSil
  2. sayfanızı yeni keşfettim ve yazılarınız çok hoşuma gitti inşallah uzun yıllar paylaşımlarınıza devam edersiniz ^_^ sayfama da beklerim profil resmime tıklayıp ulaşabilirsiniz :)

    YanıtlaSil
  3. Paylaşımlarınızı severek takip etmeye çalışıyorum daha nice paylaşımlarınız olur inşaallah...Sıkılmadan dirayetle :)...Selam ve Dua ile...

    Selam ziyareti :)

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, Değerli Blog Arkadaşım; İnsana Davet sitesinde "Blog Keşif Etkinliği ve Önemli Duyuru" başlıklı yazımızda size de yer verdik. Hemde önemli bir duyuru içeriyor... Bakmak isterseniz beklerim...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, bana da yer verdiğiniz için. Hemen okuyorum.

      Sil
  5. Teşekkürler, hemen uğruyorum. :)

    YanıtlaSil
  6. Çok faydalı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil

My Instagram

Copyrighted © Engineering Vibes | Mühendislik öğrencisinden bi' şeyler. Bu blog engineeringvibes tarafından aşkla tasarlandı!