BLACK MIRROR: BANDERSNACTH | FİLM YORUMU

Merhaba! 2019 yılında izlediğim ilk film olan Black Mirror: Bandersnatch ile ilgili bir yorum yazısı paylaşmak istiyorum.

Black Mirror dizisini duymayan yoktur elbette. Benim de hep duyduğum ancak bir türlü izleyemediğim bir dizi hatta. Netflix'te yılbaşına özel bir interaktif film olarak Bandersnatch yayınlanmış.

Lise döneminde çokça Şahane Hatalar okumuş biri olarak interaktif bir film izleme fikri beni inanılmaz cezbetti. İnteraktif film, bazı sahneleri seyircinin kaderine bırakarak, seyircinin 2 seçenekten birini seçerek buna özel bir film sonu kurgulanması oluyor. Aslına bakarsanız epey maliyetli bir iş.

Black Mirror izleyicileri bunun böyle farklı sonlara sahip olacağını tahmin etmiyordur muhtemelen. Sanırım filmi daha da iyi anlamak için Black Mirror izlemiş olmak çok daha iyi olurdu. Ama yine de söyleyebilirim bunu, eşsiz bir yapımdı bence.

Black Mirror: Bandersnatch filminin konusu, 1984lü yıllarda Stefan adında genç, okuduğu "Bandersnatch" kitabını bilgisayar oyunu yapmaya karar verir. "Bandersnatch" kitabı, bölümün sonunda iki seçenek bırakarak okuyucunun hangisini tercih edeceğine bağlı olarak devam eden bir kitaptır. Stefan da bundan ilham alarak  kitabı bilgisayar oyununa dönüştürmeye karar verir. Geliştirdiği oyunu Tuckersoft şirketiyle paylaşır ve filmin devamını biz izleyicilerin belirlediği dönüm noktası burada başlar. 
Verdiğiniz kararların ardından sonucu gördükten sonra başa tekrar aldığınızda bir öncekinde verdiğiniz kararların sıfırlanmadığını ve farklı bir şekilde yansıdığını unutmayın. Bu çok etkileyici bir ayrıntı bence. Black Mirror'ın olayı bu sonuçta.

Önemli bir hatırlatma yapayım, film çok vakit alıyor. Bu yüzden izlemeye karar vermeden önce uzunca boş vaktiniz olduğundan emin olun.

Burada minik bir spoiler vermem gerekiyor sanırım. İzlemeyenler varsa bu paragrafı hızla geçebilirler. Filmin kaderi her ne kadar bizim elimizdeymiş görünüyor olsa da aslında Netflix, verdiğiniz hayati kararları standartlaşmış kurguya geri döndürüyor. Sadece ne dinleyeceği, ne yiyeceği gibi kararları bize bırakıyor.



SPOILER! Benim en çok etkilendiğim sahne, Stefan'ın "Bana bir işaret ver" dediği sahneydi. Hatırlarsanız, bize kim olduğunu soruyordu ve Netflix seçeneği çıkıyordu. Netflix'i seçtiğinizde Stefan'ın kafası karışıyor ve psikoloğuyla bu konuyu konuşurken psikoloğu "Gelecekteki birisi neden bu sıradan halinle bu sıradan odada sıradan bir kadınla konuşurken eğlensin ki?" diye sorduğu soruydu. Ve ayrıca yine aynı soruya diğer seçeneği seçince gidip babasına bağırmayı seçip babasını öldür dedikten sonra "Biri tarafından kontrol ediliyorum, baba. Benden uzak dur." dediği kısımdı. Gerçekten ürpertici bir deneyimdi benim için.

Gerçekten verdiğiniz vakti size hakkıyla verecek bir filmdi. Umarım siz de beğenerek izlersiniz.

Keyifli seyirler.

Puanım: 5/5

Yorum Gönder

My Instagram

Copyrighted © Engineering Vibes | Mühendislik öğrencisinden bi' şeyler. Bu blog engineeringvibes tarafından aşkla tasarlandı!