GLİSEMİK YÜK, GLİSEMİK İNDEKS VE İNSÜLİN İNDEKSİ NEDİR?


Glisemik yük ve glisemik indeks, karbonhidrat içeren gıdaların gerçek kan glukoz düzeyleri üzerindeki etkisini ölçen değişkenlerdir. Bir gıdanın insülin indeksi, kandaki insülin konsantrasyonunun ne kadar yüksek olduğunu gösterir.

Bu terimler genellikle diyabetten muzdarip insanlar tarafından kan şekeri düzeylerini kontrol etmek için kullanılır. Birçok diyabet hastası, yüksek karbonhidratlı gıdalardan tamamen kaçınarak düşük karbonhidratlı bir diyeti tercih ederek kan şekeri düzeylerini izler ve kontrol eder.

Glisemik İndeks

Glisemik indeks, karbonhidrat içeriği yüksek bir gıdanın aynı miktarda glikozla karşılaştırıldığında kan şekerini ne kadar çabuk yükseldiğinin bir ölçüsüdür.

Ölçülen miktar, yemekten sonra iki saat boyunca kan şekeri ölçülürken "iki saat eğrisi" nin altındaki alandır. Alan büyüdükçe, bu karbonhidrat kan şekeri seviyesini daha hızlı yükseltir. Bir gıdada yüksek glisemik indeks (GI) varsa, gıda sindirilir ve hızlı bir şekilde kan şekline dönüştürülür demektir. Eğer düşük GI'ye sahipse, yavaş yavaş olur. Birçok şey yiyeceklerin glisemik indeksini etkileyebilir. Örneğin, yağ veya lif ile tüketilirse daha düşük olur.

Daha düşük glisemik indeksi (meyve, kepekli tahıllar) olan gıdalar daha yüksek glisemik indeksi (şeker, beyaz ekmek) olan gıdalardan daha sağlıklı olma eğilimindedir ve GI düşük gıdaları tüketmenin sağlıklı olması ile ilişkilendirilir. Bununla birlikte, istisnai bir sürü var.

Glisemik İndeks Ölçeği:

  • Düşük: 55 veya daha az 
  • Orta: 56-69 
  • Yüksek: 70 veya daha yüksek

Glisemik Yük


Glisemik yük (GY) olarak bilinen başka bir sistemi de hizmet boyutları içerir çünkü kan şekeri düzeyleri yemeklerden sonra tahmin etmek için çok daha iyidir.

Bir gıdayı ve karbonhidrat içeriğini zaten biliyorsanız, Glisemik Yükü'nü bulmak basittir. Sadece Glisemik İndeksi, gram cinsinden karbonhidrat miktarıyla çarpıp 100'e bölün.

Dolayısıyla düşük GI ve/veya düşük karbonhidrat içeriğine sahip gıdalar daha düşük bir glisemik yüke sahipken, yüksek GI ve/veya yüksek karbonhidrat içerikli gıdalar daha yüksek bir glisemik yüke sahiptir.


Glisemik Yük Ölçeği: 


  • Düşük: 10 veya daha az 
  • Orta: 11-19 
  • Yüksek: 20 veya daha yüksek

İnsülin İndeksi


İnsülin İndeksi, yemekten sonra insülinin kan seviyelerini ölçer. Bu seviyeler genellikle bazı istisnalar dışında glikoz seviyeleri ile ilişkilidir. Sığır eti gibi protein içeren gıdalar, bazı karbonhidrat içeren gıdalardan daha yüksek bir insülin tepkisine neden olabilir. 




Yorum Gönder

My Instagram

Copyrighted © Engineering Vibes | Mühendislik öğrencisinden bi' şeyler. Bu blog engineeringvibes tarafından aşkla tasarlandı!