ÜNİVERSİTE REHBERİ #1 | ORTAM & ÇEVRE


Selamlar! Biliyorsunuz ki artık üniversitedeki ilk yılımı tamamladım. (Alttan dersim var evet ama olsundu.) Bu yüzden tecrübelerimi sizlere aktarmak istiyorum. Üniversite adayları için harika bir rehber olacağını ümit ediyorum. Hadi elinize kahvenizi, çayınızı alın bakalım; başlıyoruuz!

Bi' dakka... Başlamadan size bir şarkı bırakayım okurken dinlersiniz: tıktıktık!

Seriye ilk olarak Çevre ve Ortamdan başlamak istedim çünkü üniversiteye girer girmez karşılacağınız ilk şey o!

Üniversite liseden çok daha farklı bir ortam. Bu yüzden belki ilk olarak yadırgayacağınız şey olabilir ortam. Eğer imkanınız varsa (ev/yurt durumu) dersler başlamadan önceki hafta bölümünüzün veya fakültenizin tanışma etkinliklerine katılın, size çok şey katar. Böylelikle kampüsünüzü, fakültenizi bir görmüş olur, yeni insanlarla tanışırsınız. Benim bu durumdan haberim yoktu açıkçası o yüzden bu toplantılara katılanlar arkadaş edinmeye daha önceden başladı. Büyük bir eksiklik mi? Tabi ki değil ama güzel bir başlangıç. Tanışma etkinliğinin olup olmadığını nereden bilebilirim? diyorsanız da fakültenizin web sayfasındaki Duyurular kısmında görebilirsiniz, genelde oradan paylaşılır.


Gelelim herkesle arkadaşlık olur mu? Olur! Nasıl yani her önümüze gelenle arkadaş mı ol diyorsun? Gibi.. Tam olarak öyle değil. Açalım. Sınıfınızdaki, fakültenizdeki hatta kampüsten bir şekilde tanıştığınız insanlarla tanışıklığınız olsun. Merhabalaşın, dersler hakkında konuşun, memleketinizden bahsedin, birlikte öğle yemeği yiyin, onun hakkında sorular sorun. Ancak çok samimi olup bütün sırlarınızı, üzüntünüzü, içinizi dökmeyin! Yani demek istiyorum ki herkesle muhabbetiniz olsun ama mesafenizi koruyun. Hatta haz etmediğiniz biriyle bile muhabbetiniz olsun. Neden mi? İlk yarıyılımdaki genel kimya hocam şöyle derdi: Her insan birer ansiklopedi gibidir. Ne kadar çok insan tanırsan o kadar çok şey öğrenirsin. Vasıfsız gibi görünen insanlardan bile bir şeyler öğrenebilirsiniz. Ayrıca -aslında bunun çok menfaat ilişkisi gibi gözükeceğini biliyorum ve her ne kadar bu tarz ilişkilerden hoşlanmasam da- notlarını alabileceğiniz, ders anlatmasını isteyebileceğiniz veya kopya çekebileceğiniz(kopya kötü bi'şey tabi, yapmayın) birine ihtiyaç duyacaksınız. 

Okuduğunuz sene boyunca aynı insanlarla aynı ortamda olacaksınız. Her biriyle ilk seneden arkadaşlık kurmanızın bir diğer avantajıysa iş hayatı. Yani bir gün mezun olduğunuzda arkadaşlarınızdan biri sizden önce bir iş bulursa belki sizin için de bir iş ayarlayabilir veya ondan size yardımcı olmanısı daha rahat bir şekilde isteyebilirsiniz. 

Tabi ki ilişkilerde hep vereni karşı taraftan beklemeyin. Arkadaşınız size ders anlatıyorsa kahveleri siz alın veya yemek ısmarlayın. Size bir iyilik yaptıysa karşılığını verin. Çünkü karşı tarafa hiç hoş bir izlenim bırakmazsınız. 

Genel olarak toparlayacak olursak; üniversiteye adım attığınız ilk yılda herkesle bir diyaloğunuz olsun. Samimiyet daha sonra ikinci, üçüncü senelerde zaten gelecektir. 

Her şeyden önemlisi üniversitenin tadını çıkarın. 

Mutlu günler!


2. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #2 | DERSLER
3. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #3 | SINAV - NOT SİSTEMİ
4. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #4 | SOSYAL KULÜPLER
5. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #5 | HAZIRLIK OKUMAK
6. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #6 | MÜHENDİSLİK OKUMAK
7. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #7 | BAŞKA ŞEHİRDE OKUMAK VS. AİLEYLE OKUMAK
8. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #8 | ANTALYA'DA OKUMAK
9. Yazı: ÜNİVERSİTE REHBERİ #9 | AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ

2 yorum :

  1. Çok yararlı bir yazı olmuş çok teşekkür ederim:)))

    YanıtlaSil

My Instagram

Copyrighted © Engineering Vibes | Mühendislik öğrencisinden bi' şeyler. Bu blog engineeringvibes tarafından aşkla tasarlandı!