GIDA MÜHENDİSLERİ NEDEN TEKNİK RESİM, MATLAB, TERMODİNAMİK GİBİ DERSLER GÖRÜR?


Tekrar gıda mühendisliği ile alakalı bir konuyla karşınızdayım. Biliyorsunuz ki gıda mühendislerine ve gıda mühendisliğine karşı doğru olduğu bilinen çok fazla yanlışlar var. Ben de yeni yeni şeyler öğreniyorum her geçen gün kendi alanımla alakalı. Bu sayede size yanlışların doğrularını göstermek istiyorum. Aynı şekilde belli kalıplaşmış algıları yıkmak... Mesela en sık karşılaştığım bu tarz sorular oluyor: Neden gıda mühendisleri teknik resim görüyor? Termodinamiği nerede kullanıyorsunuz? Matlab ne işinize yarayacak?

Türkiye'de ve dünyanın birçok ülkesinde "temel mühendislik" adı verilen bazı kalıplaşmış dersler vardır. Bu dersleri, hangi mühendislik olursa olsun almak zorundadır. Örneğin; Calculus 1-2, Fizik 1-2, Genel Kimya, İngilizce 1-2, Teknik Resim, Termodinamik, Bilgisayar Programlama 1-2, Ekonomi, Diferansiyel Denklemler... Bu dünya geneli böyledir. Türkiye'deki mühendislik eğitim müfredatında ek olarak Türk Dili 1-2, Atatürk İnkılapları ve Türk Tarihi 1-2 dersleri vardır. Gıda mühendisliği de bir mühendislik dalı olduğuna göre bu tip dersleri almak zorundadır. 

İstisna olarak bazı mühendisliklerde fakülteleri gereği bazı dersler açılmıyor olabilir. Bu tamamen fakülte ile ilgili bir durum ama nadiren yaşanır.

Şöyle de bir durum var ki 4 sene için öğretilen her ders iş alanında kullanılmaz. Yani bazı derslerin amacı bize mesleğin inceliklerini öğretmek değil; beynimizi geliştirmeyi,
pratik düşünebilmeyi öğretmektir. Temel mühendislik derslerinin amacı mühendis gibi düşünebilmeyi öğretmektir.

Teknik resim, gıda mühendisleri için mesleğini icra ederken çoğunlukla kullanılmıyor. Ancak bu dersin amacı bu dersi alanlara aynı zamanda 3 boyutlu düşünebilmeyi öğretmek. Bilgisayar Programlama adı altında gösterilen MATLAB ise sonuçta bir yazılım dili. Yazılım ise sistematik, planlı düşünmeyi öğretir. MATLAB dersinin verilmesindeki amaç bu. (Henüz Termodinamik dersi görmediğim için bu ders ile alakalı neyi öğretmeyi amaçladığını bu dersi aldıktan sonra güncelleyeceğim.)

Umarım yanlış kalıplaşmış düşünceleri kaldırabilmişimdir. Çünkü bu bölüme başlamadan önce benim de bu tarz yanlış düşüncelerim vardı. Amacım bu yanlışları düzeltmek... Ayrıca burada bölümümü yüceltme gibi bir amacım yok. Bana göre her meslek önemlidir, ciddi tecrübe ve eğitim gerektirir. Sonuçta hep söylendiği gibi: Ne olursan ol ama en iyisi ol!

Okuduğunuz için teşekkür ederim, mutlu günler!

8 yorum :

  1. Gıda fabrikalarının yerleşim planının tasarımında bir gıda mühendisininde desteği mutlaka olmalıdır. Dünyaca kabul görmüş kalite standartlarında örneğin BRC gibi proses tasarımı da önem arz etmektedir. F;brika yerleşimi ürünü olabildiğince en az hareket edecek şekilde dizayn edilmeli ki kontaminasyon riskleri azaltılsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyimli bir gıda mühendisi olarak bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. :)

      Sil
  2. Blog keşif etkinliğinden geliyorum.Tabi ki takipteyim :)

    YanıtlaSil
  3. Mühendislik zor ama keyifli olmalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zor ama meraklı bir mühendislik öğrencisi iseniz daha zor. :) Ama çok keyifli, inkar edemem. :)

      Sil
  4. Arada saçmalamak lazım blogunu keşif etkinliğinden geliyorum, ve sizi takibe aldım. bende beklerim, sevgiler...
    www.soslubadem.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, hoşgeldiniz. Uğruyorum hemen. :)
      Sevgiler...

      Sil

My Instagram

Copyrighted © Engineering Vibes | Mühendislik öğrencisinden bi' şeyler. Bu blog engineeringvibes tarafından aşkla tasarlandı!