GERÇEK HİKAYELERE DAYANAN 14 KLASİK FİLM


Yıllardır sinemalarda ve ödül törenlerinde gerçek hikayelerden alınan filmler hakim. Bazıları gerçek başyapıtlarından oluşuyor ki bunların da içinden hayal kırıklığına uğratacakları mevcut. İşte kalbimizde yer alan harika filmlerden bazıları.

     1. Piyanist (The Pianist - 2002)


   Piyanist, zekice yapılmış bir güçlü bir hikayedir. Film, Polonyalı Musevi Wladyslaw Szpilman isimli karakterin 1930lu yıllar esnasında 2. Dünya Savaşı'nı konu alıyor. Wladyslaw bir Yahudi mahallesinde yaşıyordu ve onun elinde her şey alınmıştı. Hayatta kalabilmek için elinden gelen her şeyi yapıyordu. Bununla birlikte Szpilman o zamanların en iyi piyanistiydi. 

    Szpilman'ın tüm bu zalimliklerden ve terör yüzünden gitmek zorunda olması biz izleyicilerde karakterle duygusal bir kurmasını ve onun acısını paylaşmışlık hissi bırakıyor. Bu film ne unutabileceğiniz ne de unutmak isteyebileceğiniz bir film. Sizi oradaymış gibi hissettirecek ve sahip olduğunuz özgürlüğe değer vermenizi sağlayacaktır. Roman Polanski (yönetmen) ve Adrien Brody (Wladyslaw Szpilman karakteri) bu filmi harika bir başyapıt haline getirmiş. 

     2. Uçuş 93 (United 93 - 2006)



    Uçuş 93, 11 Eylül 2001 tarihinde meydana gelen dört yoldcu havayolunun teröristler tarafından kaçırılmasını konu alan gerçek bir hikayedir. 

    Tamamen gerçek ve hiçbir propaganda içermeyen bir filmdir. Yolcuların hayatta kalmak için savaştığı sahneler sizi oldukça duygusallaştırabilir. Yine Uçuş 93 de unutamayacağınız filmlerden biri.

      3. 12 Yıllık Esaret (12 Years a Slave - 2013)


    12 Yıllık Esaret, 1840lardaki özgür ve eğitimli siyahi bir adam olan Solomon Northup'In New York'un merkezinden uzağında kaçırılması ve köle olarak çalıştırılmasını anlatan 
inanılmaz gerçek bir hikaye. Solomon Northup ya da ona takılan takma ismiyle "Platt" 12 yıl boyunca kölelik yaptı ve özgürlüğü için mücadele verdi. 

    Bu izleyicinin duygusallığının giderek arttığı bir film. Aynı zamanda bu sadece Solomon'un hikayesi değil Patsey'in de hikayesi oldu. Patsey dünya üzerinde cehennemin bir türünü yaşayan bir köleydi. 

    Steve McQueen, yönetmen, 1840lardaki köleliği doğru bir şekilde yansıttı. Biz izleyicilerle köleliğin gerçekliğini daha önce gösterilmemiş bir şekilde yüzleştirdi. 

     4. Apollo 13


    Bu filmin en bilinen repliği "Houston, bir problemimiz var." olmuştur. Apollo 13, aya amaçlanan üçüncü insanlı görevin gerçek hikayesine dayanır. NASA'nın Dünya'ya güvenli bir şekilde dönüş yapabilme stratejisiyle geliştirdiği Apollo 13'ün iç hasarı sonucu üç astronotun hayatınının tehdit edilmesini konu alır. Film, astronotların hayatları için nasıl savaş verdiğini ve insanlığın astronotları kurtarmak için nasıl birlik olduğunu canlandırır. Herkese umut veren bir kurgusu var.

     5. Umudunu Kaybetme (The Pursuit of Happiness - 2006)


    Umudunu Kaybetme, Christopher Gardner adında satıcı bir adamın buluşunun pazarlarda başarısız olduktan sonra her şeyini kaybetmesini konu alan dokunaklı bir hikayedir. Daha sonra oğlu ile sokaklarda yaşamak zorunda kalır. İlham verici filmlerden biridir Umudunu Kaybetme. Bu filmde her duyguyu hissetmeye hazır olun. 

     6. Operasyon Argo (Argo - 2012)

  

    1979 yılında Amerikan rehine krizi esnasında İran Devrimi'nde İran'daki Amerikan Büyükelçiliği insanlar tarafından istila edilmesini konu alır. Birkaç Amerikan rehin alınmıştı. Ancak kaçmayı başaran sadece altı kişiydi. CIA rehinelerin ABD'ye güvenli bir şekilde dönmelerini emretmişti. Bu sebeple, onların planı bu altı Amerikalıyı kurtarmak için gizli bir ajanı Hollywood yapımcısı olarak göndermek oldu.

    Bu film kötü değerlendirmeler almış olsa da İran Devrimi üzerinde araştırma yapmak için uygun olabilir. 

     7. Son Kalan (Lone Survivor - 2013)

    Marcus Lutrell, bir NAVY Seal, Taliban lideri ve Ahmad Shah kişilerini ölü ya da diri olarak bulma görevindedir. Lutrell ve ekibi onları öldürmeme kararı alırlar. Ancak şans onların yanında değildir ve yerliler Taliban'ın savaşçılarına bu ekibi ihbar eder. 

    Son Kalan, kahramanca gerçek bir hikayedir ve Marcus Lutrell ile yıldızı parlar. İnsanlar Amerikan savaş filmleri ile ilgili ne derse desin, bu film sizi şaşırtacak. Karakterlerle duygusal bir bağ kuracaksınız ve onların durumuna üzüleceksiniz. Bu filmi izlemeden önce  duygusal anlara hazırlıklı olun.

     8. Everest (Everest - 2015)


    Everest, Everest Dağı'na beklenmedik bir kar fırtınası nedeniyle korkunç derecede yanlış giden tırmanma seferini anlatan gerçek bir hikaye. Film tamamen olaylarla dolu ve tırmanıcılarla ilgili gerçek hikayeleri içeriyor. Sinemaya özgü harika ve mükemmel bir film.

     9. Stanford Hapishanesi Deneyi (The Stanford Prison Experiment - 2015)


    Stanford Hapishanesi Deneyi, Doktor Philip Zimbardo tarafından yürütülen bir deneyi konu alan gerçek bir hikayedir. Doktor Zimbardo, gönüllü 24 erkeğe gardiyan ve esir olarak görevler atadı. 

    Harika bir film olan Stanford Hapishanesi Deneyi, dramalarla dolu sahneleriyle sizi etkileyecektir. Bu filmde oldukça fazla gerçekten alınmalar bulunuyor. 

     10. Denizin Ortasında (In the Heart of the Sea - 2015)


    İlk başta bunu gördüğünüzde Moby Dick'in romanından uyarlanma sanmış olabilirsiniz ancak bu film Herman Melville'nin romanın uyarlama. Bu film Yeni İngiltere'de büyük bir balina avlama mücadelesi vermeyi konu alır. 

    Oyunculukların ve çekimlerin mükemmel olduğu bir film Denizin Ortasında. Güzel olduğu kadar duygusal bir film. Bu filmi büyük ekranda izlemelisiniz.

     11. Zodyak Katili (Zodiac - 2007)


    Zodyak Katili, Robert Graysmith'in kitabındaki dedektiflere ve gazete personellerine takıntılı olan katili konu alıyor. Robert Graysmith, bir San Fransisco karikatüristi, Zodyak Katili'ni izlemek için amatör bir dedektif haline geliyor. Filmdeki karakterlerin gerçek hayattaki insanlarla benzeşmesi tamamiyle harika. 

    12. Para Avcısı (The Wolf of Wall Street - 2013)


    Para Avcısı, borsacı olan Jordan Belfort'un sıradan insanların hisse senetlerini ucuza satarak milyoner olan gerçek bir hikayeyi konu alıyor. Lüks bir hayat yaşayan Belfort, sekse, uyuşturucuya ve sayısız suçlara karışarak şiddetli bir düşüş yaşıyor. Film oldukça eğlenceli olsa da bağımlılığın gücünü sergiliyor. 

    Yönetme ve düzenleme açısından mükemmel bir film. Biraz mafya filmlerini andırsa da ofiste çalışan suçlu filmi.

     13. Yabana Doğru (Into the Wild - 2007)


    Christopher McCandless, bütün eşyalarından kurtularak Alaska'ya otostop çekmeyi amaçlayan yeni bir mezun. Bu esnada bütün hayatının değiştiğiyle yüzleşecektir. 

    Gerçek ilham kaynağı olan bu film, izleyicileri gözyaşları içinde bırakabilir. 

     14. Bronson (Bronson - 2008)


    Bronson, öfkeli bir adam olan Michael Peterson'ın isim yapmak için postaneyi soymaya kalkışmaktadır. 7 yıl hapse mahkum oldu ancak 34 yıl parmaklıklar ardında kaldı. Benliğini değiştirdi ve Charles Bronson olarak hayatına devam etti. Bu filmin bir başyapıt olmasını sağlayan Tom Hardy'nin performansı. 

Hepinize keyifli seyirler dilerim! 

Yorum Gönder

My Instagram

Copyrighted © Engineering Vibes | Mühendislik öğrencisinden bi' şeyler. Bu blog engineeringvibes tarafından aşkla tasarlandı!