SAĞLIĞA 10 FAYDASIYLA ÇAY


Günde bir veya iki bardak siyah çay içmek sağlıklı bir yaşam seçimi olabilir. Bazı çalışmalar bunu bize göstermiştir.

Siyah olsun veya yeşil olsun her ikisi de Camellia Sinesis denilen bir çalıdan yapılır ancak farklı işleme yöntemleri uygulanır. Kurumuş olan siyah çay yaprakları son ısıtma işleminden önce fermente edilir.

Aşağıda bahsedeceğim faydaların sütsüz veya şekersiz sade siyah çay için olduğunu belirtmek isterim. Ve bu faydaların yararlanabilmek için bu şekilde tüketmenizi öneririm.

1. Ağız Sağlığı

Tea Trade Health Research Association tarafından finanse edilen çalışmalar, siyah çayın plak oluşumunu azalttığını ve ayrıca diş çürümelerine sebep olan bakteri gelişimini engellediği tespit edilmiştir. Siyah çayda bulunan polifenoller, çürüğe neden olan bakterileri öldürür. Plağı dişlerimize bağlayan yapışkan benzeri materyali oluşturan bakterileri enzimlerinin salgılanmasını durdurur.

2. Daha Sağlıklı Bir Kalp

Arab L. ve diğerleri tarafından 2009 yılındaki "Yeşil ve Siyah Çay Tüketimi ve İnme Riski: Meta-Analiz" adlı araştırma makalesinde, günde 3 fincan veya daha fazla çay tüketen bireylerin günde 1 fincan daha az yeşil veya siyah çay tüketen insanlara kıyasla inme riski %21 daha düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

3. Antioksidanlar

Siyah çay, tütün veya diğer toksik kimyasallarla ilişkili DNA hasarını engellemeye yardımcı olan antioksidanlardan polifenolleri içerir. Bu antioksidanlar meyvelerden ve sebzelerden elde edilenlerden farklıdır. Bu nedenle beslenme alışkanlığımızda buna uygun bir düzen değişikliği yapmalıyız.

4. Kanser Önleyici

Güvenilir bir şekilde "kanseri önler" diyebilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da şu anki verilere göre çaydaki polifenol ve kateşin gibi antioksidanların bazı kanser tiplerini önlemeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Siyah çay tüketen kadınların yumurtalık kanseri olma ihtimali diğerlerine göre daha düşüktür.

5. Sağlıklı Kemikler

Çayda bulunan fitokimyasal maddeler sayesinde düzenli çay içenlerin daha güçlü kemiklere ve daha düşük artrit olasılığına sahip olduğu ileri sürülmüştür.

6. Düşük Diyabet Riski

Akdeniz adalarında yaşayan yaşlılar üzerinde yapılan araştırmaya göre düzenli olarak günde 1-2 bardak siyah çay tüketen insanların Tip-2 Diyabet hastası olma ihtimali %70 daha düşük olduğu keşfedildi.

7. Stres Rölyefi

Siyahın çayın sakinleştirici ve rahatlatıcı faydaları konusunda hepimiz bilgi sahibiyiz. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, siyah çaydaki amino asit (L-theanine) rahatlamamıza ve daha iyi konsantre olmamıza yardımcı oluyor. Ayrıca günde 1-2 bardaklık tüketimlerde siyah çayın stres hormonu kortizol düzeyini azalttığını göstermiştir.

8. Daha İyi Bağışıklık Sistemi

Siyah çay, bağışıklık sistemine yardımcı olan alkilamin antijenleri içerir. Buna ek olarak virüslerle mücadele edebilen taninler içerir. Dolayısıyla günlük hayatımızda grip, mide gribi ve diğer yaygın virüslerden korunmamızı sağlar.

9. Sağlıklı Sindirim Sistemi

Taninler, bağışıklık sistemimizi iyileştirmesinin yanı sıra mide ve bağırsak hastalıkları üzerinde terapötik bir etkiye sahiptir. Ayrıca sindirim aktivitesini azaltmaya yardımcı olur.

10. Enerji Artışı

Kafein içeriği yüksek olan diğer içeceklere nispeten çayda bulunan düşük miktar, beyni aşırı uyarmadan kan akışını artırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda metabolizmayı ve solunum sistemini, ayrıca kalbi ve böbrekleri de uyarır.

Mükemmel bir bardak çayın sizi gülümsetmesi ve kalbinizi biraz şımartması dileğimle!

14 yorum :

  1. Çaysever biri olarak 7 ve 10. maddelere bizzat kefilim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel. Düzenli olarak çay tüketen biri olmanız bedeninize en iyi yatırımı yapıyorsunuz demek oluyor. :) Teşekkürler yorumunuz için. :)

      Sil
  2. Canım çay, bir bardak çayın geçirmeyeceği hiç birşey yok :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. :) Hani güzel şeyler hep zararlıdır diye söylenir ya çay sanırım istisna. :)

      Sil
  3. yurtdışında en özlediğim şey çay oluyor, demleme çay

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Türk çayı haricinde diğer çaylar da demlenebilir.

      Sil
    2. demleme yapıyor fas, nane çayı demliyor.israilde sallama çayın yanına bi de nane atılıyor, nedir bu nane sevgisi anlamadm

      Sil
    3. Araplar nane, kakule vs. çok kullanıyor çaylarda. Alışkanlık sanırım. :)

      Sil
  4. Bu kadar faydalı olduğunu bilmiyordum teşekkürler bilgiler için:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası yazıyı hazırlarken ben de bilmiyordum. Çok çay tüketen bir toplum olarak bilmemiz gerektiğini düşündüm. Ben teşekkür ederim. :)

      Sil
  5. Teşekkürler bilgiler için ;)

    YanıtlaSil
  6. Şimdi bir demlik çay demliyesim geldi :) Fazla demli çay içmekte sinirli yaparmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki her şeyde olduğu gibi çayda da kararında içmek lazım. Fazlası zarar zaten. :) Teşekkürler yorum için.

      Sil

My Instagram

Copyrighted © Engineering Vibes | Mühendislik öğrencisinden bi' şeyler. Bu blog engineeringvibes tarafından aşkla tasarlandı!